Ασύρτικο Σαντορίνη Π.Ο.Π. | Gaia-Wines

Ασύρτικο Σαντορίνη Π.Ο.Π.

Ασύρτικο Σαντορίνη Π.Ο.Π.
ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Π.Ο.Π.

 

Η Σαντορίνη διαθέτει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου κι ένα μοναδικό terroir, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος του νησιού, οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας και η απουσία βροχοπτώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η θαλάσσια ομίχλη και οι δυνατοί άνεμοι τους καλοκαιρινούς μήνες, το παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα «κουλούρας» και ο αυτόριζος, χαμηλών αποδόσεων αμπελώνας της, ηλικίας 3.000 ετών, σε συνδυασμό με τη γηγενή, λευκή ποικιλία Ασύρτικο, συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών κρασιών.  

 

Το Ασύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία της Ελλάδας. Παράγει λευκά ξηρά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη με ιδιαίτερη προσωπικότητα και δυναμικό χαρακτήρα. Δίνει κρασιά σωματώδη, καλοδομημένα με τραγανή οξύτητα, χαρακτηριστική μεταλλικότητα και μέτρια αρωματική ένταση. Είναι κρασιά που απαιτούν να συνοδεύονται με φαγητό, ενώ επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση. Ένα λαβράκι ή ένα αρνάκι με λεμονάτη σάλτσα είναι ιδανικοί συνοδοί μια φιάλης Σαντορινιού Ασύρτικου.  

 

Σαντορίνη

Κλίμα: Τυπικό Μεσογειακό κλίμα με μαλακούς χειμώνες, με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 8-10οC, και με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια με δυνατούς ανέμους. Η θάλασσα λειτουργεί ως «κλιματικό buffer» που μαλακώνει το κλίμα και ελαχιστοποιεί τις ποιοτικές διακυμάνσεις από σοδειά σε σοδειά. 

 

Έδαφος: Ελαφρύ, πορώδες, ηφαιστειογενές (ελαφρόπετρα), με μηδενική οργανική ουσία, γεγονός που το καθιστά απρόσβλητο από τη φυλλοξήρα. 

 

Ασύρτικο

- Καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη, αλλά έχει εγκλιματιστεί επιτυχώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης δίνει κρασιά καλοδομημένα, με οξύτητα και χαρακτηριστική μεταλλικότητα, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει πιο ήπιο και περισσότερο φρουτώδη χαρακτήρα. 

- Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά. 

- Καλλιεργείται στα άγονα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης, καλύπτοντας περίπου το 70% του αμπελώνα του νησιού και παράγοντας λιγότερο από 20hl/ha.  

- Είναι εύρωστη και παραγωγική ποικιλία και ωριμάζει περί τα μέσα Αυγούστου