agiorgitiko-nemea-pdo

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ, ΝΕΜΕΑ Π.Ο.Π.

 

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα, πατρίδα της ποικιλίας Αγιωργίτικο.

 

Νεμέα

Κλίμα: Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους ΟoC. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και με λίγες καταιγίδες τον Ιούνιο. Ακολουθεί ένα μακρύ, Ινδικού τύπου, φθινόπωρο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις (600-700mm ετησίως) είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

 

Έδαφος: Αβαθή (70-80cm) αργιλοπηλώδη στρώματα εδάφους πάνω σε ασβεστόλιθο. Αυτός ο τύπος εδάφους, που ονομάζεται μάργη, σε αντίθεση με άλλους τύπους εδαφών, μπορεί να συγκρατήσει υγρασία την οποία αποδίδει στα κλήματα, λειτουργώντας σαν φυσικός ρυθμιστής υδατικού στρες.  

 

Ο αμπελώνας εκτείνεται από τα 250 μέχρι τα 850 μέτρα, γι’αυτό και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα. Οι αμπελώνες στις βουνοπλαγιές με τα ασβεστολιθικά εδάφη και στους πρόποδες με τα πετρώδη εδάφη θεωρούνται οι καλύτεροι για την παραγωγή κρασιών με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.  

 

 

Αγιωργίτικο

– Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Νεμέα, στη βόρεια ανατολική Πελοπόννησο (Νεμέα ΠΟΠ καλύπτει 3.000 εκτάρια)

– Μέτρια εύρωστη και παραγωγική ποικιλία. Ωριμάζει περί τα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την τοποθεσία και την απόδοση του αμπελώνα.

– Τα κρασιά έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και αρωματικά χαρακτηρίζονται από κόκκινα φρούτα (ώριμες φράουλες, μαύρες σταφίδες) και καραμέλα βουτύρου όταν είναι νεαρά. Τα πιο παλαιωμένα κρασιά από τα καλύτερα αμπελοτόπια έχουν αρώματα μαρμελάδας ή αποξηραμένων φρούτων (σύκο, σταφίδα, δαμάσκηνο). Οι τανίνες είναι χαρακτηριστικά μαλακές και εξελίσσονται στο χρόνο πολύ αργά.